MePZ Pomlad obeležil 30-letnico delovanja

MePZ Pomlad obeležil 30-letnico delovanja z dvema izjemnima koncertoma

Pevke in pevci novomeškega mešanega zbora Pomlad smo se z zborovodkinjo Alenko Podpečan na svoje jubilejno praznovanje pripravljali celo leto. Želeli smo, da je nekaj posebnega, kot so posebna leta našega delovanja, raznolika doživetja in repertoar ter energija med nami …

13. in 15. oktober 2022

Za nami je neponovljiv in nepozabno čudovit konec tedna.

Že na četrtkovem prvem koncertu v cerkvi sv. Lenarta je bila v zraku neverjetno dobra energija, sobotni koncert v Kulturnem centru Janeza Trdine pa je preprosto presegel vsa naša pričakovanja. Glede na odzive publike pa tudi njena … 🙂

Prvi koncert – koncert sakralnih uspešnic z naslovom Pesem je upanje – je bil v četrtek, 13. oktobra, v novomeški frančiškanski cerkvi sv. Lenarta. Obiskovalci, bilo jih je okoli 300, so napolnili cerkev, ki je zbor zadnja leta prijazno gostila tudi v času božičnih praznikov, in uživali v naboru zahtevnejših sakralnih pesmi, z večino katerih smo Pomladniki v preteklih letih nastopali tudi na domačih revijah in tujih tekmovanjih.

V okviru koncerta je Klavdija Kotar, vodja novomeške območne enote Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pevkam in pevcem Pomladi podelila tudi jubilejne Gallusove značke – za dolgoletno aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske vokalne glasbe.

 

Foto: Gašper Jakše

 

Drugi koncert, koncert naših najljubših pesmi z naslovom Pesem je življenje, ki je bil v soboto, 15. oktobra, pa se je globoko in za vedno vtisnil v nas.

Gostje so v »rojstnodnevno dvorano« prihajali ob našem veselem pozdravu, saj smo jih že čakali na odru, v družbi glasbenih prijateljev, ki so spremljali naše petje – godalnega kvarteta Corcoras in benda priznanih dolenjskih glasbenikov.

V razprodani dvorani kulturnega centra (prodanih je bilo 366 vstopnic) so se pod vodstvom zborovodkinje Alenke Podpečan slišale pesmi, ki so najbolj zaznamovale delovanje MePZ Pomlad, se vtisnile v bit več kot 250ih pevcev, ki so v 30. letih peli v naših vrstah, pa tudi v srca in duše njihovih poslušalcev, spremljevalcev, podpornikov.

Dovićeva priredba Zeleni Jurij za sam začetek, rezijanska Ta na Solbici, pa nepozabne slovenske popevke Nora misel, Enakonočje, Brez besed, Poletna noč, navdušujoča Baba Yetu v svahiliju in druge …

Foto: Davorin Pavlenič

 

Polna dvorana, čustveni nagovori preteklih zborovodij Jožice Prus in Fernanda P. Mejiasa, prelivajoča se vznesenost, združeno petje, naši odlični solisti Tadeja Dović, Anja Pavlin in Aleš Pavlin, privlačna nova vizualna podoba pevk in pevcev, dolgi aplavzi in kar štirje dodatki (priznamo, da smo imeli pripravljena le dva ) …

V dveh urah in pol se je vse sestavilo v nepozabno in bleščečo celoto.

Pomladnike je že v samem začetku sobotnega večera nagovoril tudi župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni, ki je predsednici društva MePZ Pomlad Vanji Švajger podelil občinsko jubilejno priznanje ob 30-letnem delovanju. Ob tem je povedal, da je bila Pomlad vedno izven okvirjev in malo pred časom. A se je vedno izkazalo, da so/smo na pravi poti.


Foto: Davorin Pavlenič

Ponosni

Da, ponosni smo na naše delo, povezanost, predanost. Ponosni na trud, ki je včasih res izjemen, a rezultat ne izostane. Ponosni na publiko in hvaležni vsem, ki nas razumejo, podpirajo, spodbujajo.

Iz srca se zahvaljujemo vsem, ki so nam po svojih močeh ob ravno pravem času priskočili na pomoč in nam pomagali stkati nekaj nepozabnega in dragocenega.

Praznovanje, ki traja

Pevke in pevci MePZ Pomlad v prihodnjih tednih še ne bomo počivali. Posvetili se bomo snemanju in izdaji jubilejne zgoščenke izbranih pesmi, izpilili načrt za novo sezono, na novomeškem Glavnem trgu pa je še vedno na ogled tudi razstava fotografij iz naše 30-letne zgodbe.

A. Zidarič

 

Pevke in pevci MePZ Pomlad, Novo mesto

 

Foto: Davorin Pavlenič