Novo mesto Gospel – Zborovski festival črnske duhovne glasbe

1. zborovski festival črnske duhovne glasbe
NOVO MESTO Gospel

 

V Novem mestu je zgodovina zborovskega petja pestra in bogata. V Mešanem pevskem zboru Pomlad pa so se odločili, da ga še bolj približajo mestnim in okoliškim prebivalcem. Tokrat so za rdečo nit ustvarjanja izbrali gospel, črnsko duhovno glasbo, ki simbolizira upanje, veselje do življenja, svobodo, spoštovanje raznollikosti in hvaležnost. S festivalom, ki so ga skupaj z gosti izvrstno izpeljali 11. in 12. oktobra, so Novemu mestu pričarali dva čarobna jesenska večera gospel glasbe.

Petkov večer so zbrani nastopajoči izvedli v atraktivnem ambientu frančiškanske cerkve Sv. Lenarta. Koncert je otvoril domači Mešani pevski zbor Pomlad, ki ga je ta večer vodila Vanja Švajger, nato pa so se predstavili še Vokalna skupina Quatuor vocum, Kulturno prosvetno društvo Drouz, ki ga vodi Uršula Jašovec, in Vokalna skupina 4Given, ki je v cerkveni dvorani, polni navdušenih obiskovalcev, zaključila prvi festivalni večer. Dogodek je povezoval pevec MePZ Pomlad, Jože Robek.

 

Festival se je nadaljeval že v soboto dopoldne, ko so se pevci treh zborov na skupinski delavnici pripravljali na zaključni večerni nastop – s svojimi in skupnimi pesmimi. Vsak dirigent je dirigiral drugo pesem, delil nasvete in znanje, med pevci pa se je širila vesela, pozitivna energija povezanosti, navdušenja in ponosa.

 

Sobotni večerni koncert so sodelujoči pred množico več kot 500 gostov izvedli na čudovitem novomeškem Glavnem trgu. Nastopili so MePZ Pomlad z Alenko Podpečan, Kulturno prosvetno društvo Drouz z Uršulo Jašovec in zbor Bee Geesus, ki ga vodi Matej Virtič. Slednji so svoj nastop popestrili še z atraktivnimi beatbox vložki.

 

Festivalski večer so zbori zaključili skupaj – s programom, ki so ga pripravili na dopoldanski delavnici. Predstavili so se s pesmimi I’m gonna sing (priredba: Andre Van Ryckeghem) in Uršulo Jašovec, Kum ba yah z Matejem Virtičem, ki je ustvaril tudi zapeto priredbo, in Praise His Holy Name! avtorja Keitha Hamptona in s pomladno Alenko Podpečan. Na klavirju jih je spremljal Jernej Šuštaršič, v beatbox se je prelevil Matej Virtič.

 

Navdušena publika je s stoječim aplavzom nadgradila nastopajoče in podprla idejo, da postane festival tradicionalen – vsaj na vsaki dve leti. Novomeški Pomladniki, ki se zavedajo, da glasba povezuje, širi prijateljstvo in krepi medsebojno spoštovanje, pa pravijo, da si želijo za petje navdušiti čim več ljudi in pripeljati v Novo mesto čim več zborov. Z zavzetostjo, ki jo izžarevajo, jim bo to nedvomno tudi uspelo.

 

1.Večer Gospel festivala, v frančiškanski cerkvi Svetega Lenarta.

Vokalna skupina Quatuor vocum

Vokalna skupina 4Given, umetniški vodja: Matej Virtič

Skupinska fotografija (Quatuor vocum, 4Given, MePZ Pomlad, KPD Drouz)

Kulturno prosvetno društvo Drouz, zborovodja: Uršula Jašovec

 

2.Večer Gospel festivala, na Glavnem trgu Novo mesto.

Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto, zborovodja: Alenka Podpečan

Kulturno prosvetno društvo Drouz, zborovodja: Uršula Jašovec

Zbor Bee Geesus, zborovodja: Matej Virtič

Zaključni nastop, MePZ Pomlad, KPD Drouz, Zbor Bee Geesus

 

Obiskovalci 1. Festivala Gospel Novo mesto na Glavnem trgu