Novo mesto, odprtje prenovljenega Glavnega trga

10. maja 2019 – Lepo je biti del lepe zgodbe

Drugi majski petek tega leta si bomo zapomnili po različnih stvareh in različnih občutjih. Novomeščani si ga bomo zagotovo po dogodku, ki je zaključil leto in pol trajajočo obnovo osrednjega trga v našem mestu. Glavni trg, ki je po novem zaprt za promet, bo dal prostor številnim prireditvam in doživetjem ter omogočal prijetna srečanja občank, občanov in drugih obiskovalcev.

In tako je bilo tudi ta petek … Pod sveže opranim nebom, ki je sijalo v poznopopoldanski zlati svetlobi, se je na trgu zbrala skoraj nepregledna množica ljudi.

Na velikem odru, ki je bil postavljen na zgornjem delu trga, smo nastopili tudi pevci in pevke novomeškega mešanega pevskega zbora Pomlad. Kar nekaj vaj smo posvetili pesmim, ki jih je za ta dogodek izbrala in priredila naša zborovodkinja Alenka Podpečan. In, verjemite, uživali smo vsak trenutek! 

Zgradili smo mesto (We built thic city / Starship), iskali tisto, česar še nismo našli (I still haven’t found what I’m looking for / U2), se spraševali, komu zvoni (Komu zvoni / DMP), občudovali nebo nad Mestom (Nebo nad Berlinom / DMP), zrli naprej (Le naprej / Dan D) in za konec z veseljem pozdravljali stari moj kraj (Stari moj kraj / Županova torta).  

Pomladniki smo vedno z navdušenjem sodelovali z glasbeniki, kot so Gregor Strasbergar (MRFY), Roman Plut (kitara), Primož Malenšek (tolkala), Jernej Šuštaršič (klaviature), in bendi, kot so Dan D, DMP in Županova torta, in tudi tokat ni bilo nič drugače. Že vaje z njimi so bile pravo doživetje!

Petkov večer, ki ga je poleg glasbe spremljala Noč nakupov in razne kulinarične dogodivščine, se je spremenil v nekaj čarobnega. Živahno je bilo še dolgo v noč in večkrat se je slišalo, da takšne gneče na Glavnem trgu, ki je najstarejši srednjeveški trg v državi, še ni bilo … Predvsem pa je bilo med obiskovalci čutiti energijo. Pozitivno energijo, dobro voljo, vznesenost, veselo pričakovanje, ponos, radost … Tudi Pomladno. 

Da, lepo je biti del lepe zgodbe. Novo mesto, hvala!

 

 

Andreja Zidarič, Pomlad 2019