Pesem povezuje – MePZ Pomlad in Carthage Treble Choir

Pomlad tokrat združila glasove z zborom iz dežele onkraj Atlantika

V soboto, 14. januarja 2023, se je v sklopu koncertnega cikla Pesem povezuje MePZ Pomlad združil z ameriškim ženskim pevskim zborom Carthage Treble Choir iz Kenoshe iz zvezne države Wisconsin. Zbora sta s skupnimi močmi pripravila večerni koncert, ki se je odvil v cerkvi Sv. Antona Padovanskega v Prečni.

Pevske delavnice in priprave na koncert

Ob odličnem vodenju zborovodkinje Alenke Podpečan in ameriškega univerzitetnega profesorja Petra Denneeja smo pevci na organiziranih pevskih delavnicah preživeli pestro popoldne in dan zaključili s skupnim koncertom. Delavnice so vključevale zanimive pevske vaje, razgibane vokalne tehnike, raznovrstne metode pevskega sodelovanja. Seveda pa so tudi prepletale slovensko in ameriško glasbeno in zborovsko kulturo skozi pesmi. V uri in pol smo se pevci naučili štiri skupne pesmi, s katerimi smo kasneje nastopili in očarali občinstvo.
Koncert smo otvorili s skupnim kanonom pesmi »Be like the bird«, v programu pa je bilo moč slišati tudi slovensko tradicionalno pesem »Pa se sliš«, ki je ob združitvi prepletenih petdesetih slovenskih in ameriških glasovih v prečenski cerkvi zadonela na prav poseben in edinstven način.

Carthage Treble Choir ob 40-letnici na turnejo po srednji Evropi

Pevke iz zasedbe Carthage Treble Choir so poleg pestrega nabora ameriških in tujih pesmi, nastopile tudi z eno slovensko, in sicer Močnikovo »Bog daj dobro večer«, ki je med občinstvom požela bučen aplavz in navdušenje.

Carthage Treble Choir je ameriški univerzitetni ženski zbor iz zvezne države Wisconsin. Ustanovljen je bil leta 1982 in od takrat redno nastopa po ZDA in na mednarodnih turnejah. V letu 2022/23 obeležuje 40-letnico delovanja, v ta namen pa je pripravil turnejo po srednji Evropi. Zbor je specializiran za izvajanje klasične in sakralne glasbe, niso pa jim tuje niti sodobne in ljudske skladbe.

Dolenjska publika je bila navdušena

Dolenjski publiki smo ob združevanju dveh različnih zborov tudi tokrat približali kakovostno slovensko in tuje zborovsko petje. Cilj po združevanju različnih skupin in kultur z močjo pesmi je bil dosežen. Občinstvo je uživalo v prijetnih harmonijah in nastopih obeh zborov, prav tako pa smo uživali pevci, ki smo s skupnimi močmi pripravili nepozaben večer, poln slovenske in čezoceanske kulture.

Z. Zabukošek