Pomlad pozdravila 10. obletnico KPZ Drouz

Drouz je ptica pevka. Več ptic. In Pomlad je njihova prijateljica.

V svetu, v katerem si lahko kdorkoli in karkoli, bodi prijazen, je preprosto sporočilo neznanega avtorja. Sporočilo, ki v času odtujevanja in strahu pred nevidnim daje upanje, da ni vse izgubljeno. Da je svet lep in ljudje tudi. Da sta prijateljstvo in spoštljivo sodelovanje vrednoti, ki bogatita življenje.

Prijateljsko sodelovanje Pomladnikom in Pomladnicam ni tuje. V svoji skoraj 30-letni dobi smo zapeli že z mnogimi; rastli smo, razpirali krila, potovali s pomladnim vetrom ter pletli prijazne kulturne niti in mreže s tistimi, ki nosijo v srcih pesem.

Ko smo tokrat prejeli povabilo k sodelovanju s pevskim zborom Drouz iz Radomelj, še nismo vedeli, da po 10-ih letih zaključujejo svojo zgodbo. Da bodo drozgi vsaj za nekaj časa nehali peti. Vedeli smo, da so krasen zbor, ki ga vodi zanimiva in dinamična Uršula Jašovec, in da bomo po sodelovanju na 1. zborovskem festivalu črnske duhovne glasbe NOVO MESTO Gospel pred dvema letoma zdaj znova z veseljem z njimi prepletli glasove.

18. decembra smo se tako odpravili na dogodek, ki je hkrati obeležil desetletje njihovega delovanja in zaprl njihovo pesmarico.

Drouz. Dekleta in fantje iz Radomelj so si ime nadeli po ptici pevki, ki jo bolje poznamo pod imenom drozg. Po pričevanju njihovih dedkov in babic naj bi ptica tako lepo pela, da se vsakič, ko kdo lepo poje, reče: »Lejga, kakou lepou pvoja. Kt drouz!«.

Lep večer je bil …

Mepz Pomlad je na dogodku sodeloval kot gost. Zapeli smo nekaj svojih pesmi – večno Mlade oči, irsko tradicionalno Danny Boy in sporočilno zapuščino Beatlov All you need is Love. Nato pa smo skupaj z Drouzovci zapeli še Babo Yetu, ki je že leta tudi del našega priljubljenega repertoarja, in Praise his Holy Name, praznično gospelsko hvalnico.

Po (pre)dolgem času brez nastopov na odru zaradi epidemičnih razmer smo znova začutili energijo, ki zaživi, ko združimo glasove – v nas, med nami ter med nami in občinstvom. Izpolnjujoče, spodbudno, navdihujoče.

Hvaležni za povabilo, dragi Drouzovci. Vse dobro vam želimo! In morda nekoč spet …

A. Zidarič

Posnetek koncerta si lahko ogledate na povezavi.