Pomlad pozdravila 50. let prijateljstva

Sredi septembra so se na Dolenjskem srečali predstavniki dveh prijateljskih mest – slovenskega in črnogorskega. Novo mesto in Herceg Novi namreč praznujeta 50. obletnico partnerskega sodelovanja. Na slovesnosti sta novomeški župan Gregor Macedoni in predsednik občine Herceg Novi Stevan Katić podpisala tudi sporazum o sodelovanju na področju turizma.

Večerno slovesnost, ki se je z odprtjem spominskega obeležja, posvečenega mestu Herceg Novi, zaključila v Parku Rastoče knjige, smo z zanimivim nastopom v atriju Knjižnice Mirana Jarca začeli pevke in pevci MePZ Pomlad. Tokrat smo za predstavitev izbrali rezijansko pesem Ta-na Solbici – avtorsko skladbo Sama Vovka, ki združuje elemente rezijanske ljudske glasbe s sodobnejšimi ritmi in harmonijami in je kot “poroka” med ljudskim in novodobnim glasbenim pogledom.

Pomladniki Herceg Novi sicer že poznamo. Konec marca 2019 smo odzvali povabilu Mestne občine Novo mesto in obiskali to obmorsko mestece, ki je ves mesec praznovalo 50. Praznik mimoz. Praznovanju smo se takrat priključili v sklopu prireditev na t. i. Slovenskih dnevih.

A. Zidarič

Foto: Jurij Berus

Več o dogodku na povezavi.