Pomlad v Črni gori

Pomlad v Črni gori

se morda res začne malo prej kot na Dolenjskem, a Pomladniki jo vse leto nosimo v srcu. Zato smo se tudi tokrat z veseljem odzvali povabilu Mestne občine Novo mesto in konec marca obiskali črnogorski Herceg Novi, ki je ves mesec praznoval 50. Praznik mimoz.

Novo mesto je namreč partnersko mesto Herceg Novega, prikupnega obmorskega mesteca, katerega prebivalci so se izkazali za nadvse prijazne gostitelje. Poleg novomeške občine so med 1. in 23. marcem gostili še prijatelje iz 15ih evropskih držav.

Pevci MePZ Pomlad in Vokalna skupina Deci smo se praznovanju priključili v sklopu prireditev na t. i. Slovenskih dnevih. Čeprav je bila skoraj 14-urna pot z avtobusom iz Novega mesta v Herceg Novi polna izzivov, ni nikomur vzela dobre volje in energije. Niti pevcem niti dijakom Srednje gostinske in turistične šole Novo mesto, ki so se na pot odpravili z nalogo navdušiti prijateljsko mesto z domačo kulinariko.

20. in 21. marec sta bila krasna in sončna dneva. Pomladniki smo nekoliko hladen večer v Herceg Novem segreli s priljubljenimi slovenskimi popevkami, kot so Čez Šuštarski most, Nora misel, Enakonočje, Poletna noč, Dan ljubezni, Brez besed, Sonce pomladi in drugimi, Deci pa so navdušili z izborom narodnih makedonskih in črnogorskih pesmi.

Slovenski večer, ki je bil za izbrane goste organiziran v znameniti Gradski kafani, je bil v znamenju dolenjske kulinarike, slovenske popevke in ljudske glasbe. Poleg veleposlanika Republike Slovenije v Črni Gori Mitje Močnika, predsednika občine Herceg Novi Stevana Katića in drugih predstavnikov občine Herceg Novi so se ga udeležili tudi predstavniki novomeške občine župan Gregor Macedoni, podžupan Boštjan Grobler in predsednica Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto Mojca Andoljšek.

Naslednje dopoldne se je dogajanje preselilo na mestni trg – domačine in naključne mimoidoče je navdušil tako venček slovenskih popevk kot degustacija dolenjskih dobrot.

Posebej prijazna energija pa se je med ljudmi širila naslednji dan, ko smo Pomladniki naše najljubše pesmi dopoldne zapeli še na enem od trgov Herceg Novega, na prostem. Gostitelji, katerim so se pridružili ponosni predstavniki novomeške občine, so bili nad celovito in kakovostno predstavitvijo Novega mesta oz. Slovenije naravnost navdušeni.

Čeprav je bilo tokratno pomladniško gostovanje v Črni Gori kratko, pa smo imeli med nastopi kljub vsemu priložnost spoznati nekaj dragocenih koščkov prijateljskega mesta, njegovih znamenitosti in zgodovine. Naj pesem še naprej neguje raznolikost, spoštovanje in prijateljstvo. Do prihodnjič!

Več utrinkov v galeriji: https://pomlad.net/galerije/crna-gora-herceg-novi-2019/

 

Andreja Zidarič, Pomlad 2019