Zborovodja

Zbor od leta 2012 vodi Alenka Podpečan.
Alenka prihaja iz Velenja. V mladinskem zboru glasbene šole Fran Korun Koželjski je pod vodstvom Matjaža Vehovca kot pevka spoznavala prvo zborovsko literaturo. Pri 17 letih je postala njegova pomočnica in pri teh letih prvič dirigirala zboru na območni reviji. Na velenjski Umetniški gimnaziji je z odličjem maturirala iz klavirja ter zaključila srednjo glasbeno šolo iz solopetja. V tem času je pela tudi v Šaleškem akademskem pevskem zboru pod vodstvom Danice Pirečnik. Po srednji šoli se je leta 2008 vpisala na študij glasbene pedagogike na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2014 je diplomirala iz glasbene pedagogike (zborovodska smer), kjer je zaradi odličja prejela posebno nagrado – diplomo summa cum laude.

Leta 2012 se je vpisala na študij iz zborovskega dirigiranja k izrednemu profesorju Marku Vatovcu in tako postala prva študentka študija iz zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2015  diplomirala. Študij je nato nadaljevala na magistrski stopnji. Aprila 2017 je z akademijskim zborom pripravila magistrski koncert ob zaključku magistrskega študija in se tako posvetila 500. obletnici protestantizma s protestantskim programom. Študij je z vsemi možnimi točkami zaključila v septembru 2017. Izkušnje dela s profesionalnim zborom je pridobivala s Slovenskim zborom Filharmonije, s katerim je oddirigirala več zaključnih izpitov iz glavnega predmeta.

Tekom študija se je udeleževala različnih dirigentsko-mojstrskih tečajev v Sloveniji in na Nizozemskem pri priznanih dirigentih, med drugimi pri  Ragnarju Rasmussenu, Georgu Grünu, Adrianu van ver Spoelu, Robu Vermeulenu in dr. Bradyju Allredu. Vodila je različne pevske sestave in bila tudi sama članica različnih pevskih sestavov. Od leta 2011 do leta 2013 je vodila študentski medicinski pevski zbor COR iz Ljubljane, od leta 2014 do konca 2015 je vodila Komorni zbor Krog iz Ljubljane. V sezonah 2015/2016 in 2016/2017 je bila asistentka dirigenta Komornega zbora Ave. Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta vodi šesto sezono, s tretjo sezono pa nadaljuje pri Mešanem pevskem zboru Cantemus iz Kamnika. S septembrom 2017 je postala umetniški vodja Komornega zbora Ave iz Ljubljane in asistentka dirigentu Sebastjanu Vrhovniku pri projektnem Mešanem zboru Glasbene matice. Je tudi asistentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

S svojimi zbori je do sedaj prejela tri zlata priznanja na regijskih in štiri zlata priznanja na mednarodnih zborovskih tekmovanjih, med drugimi tudi dvakratno udeležbo na Grand prixu. Leta 2015 je na regijskem tekmovanju dolenjske regije prejela priznanje za najbolj obetavno zborovodkinjo, v novembru 2016 pa je v finalu osvojila drugo mesto na prvem tekmovanju slovenskih zborovskih dirigentov »Zvok mojih rok« v Ljubljani, ter prejela tudi posebno priznanje za najboljšo vodeno vajo v polfinalu (baročni program).

V marcu je na povabilo dirigenta Eduarda Garcie Novellija gostovala v Milwaukeeju (ZDA), kjer je imela koncert z dvema odličnima ameriškima zboroma (Master singers of Milwaukee in Cartage College choir). Z njima je izvedla koncerta s poudarkom na slovenski ljudski in umetni glasbi. Večkrat je bila kot gostujoča dirigentka povabljena k zborom iz okolice Velenja. V sezoni 2017/2018 bo vodila več dirigentskih šol v različnih krajih.

Aktivna je tudi kot pevka pri mednarodnem pevskem zboru Utopia & Reality chamber choir, ki ga vodita svetovno znana dirigenta Ragnar Rasmussen in Urša Lah Rasmussen. Zbor posega po najtežjem zborovskem programu. Z njimi je tekom študija nastopila na Irskem (2015 in 2016), Norveškem (2014), Kitajskem (2014), v Rusiji (2017) in Grčiji (2017).